06 31589461 info@h2o-noord.nl

Wat is zacht water?

 

 

 

 

Hard water en zacht water zijn twee verschillende soorten water. Maar hoe weet u welk type u in huis hebt of wat het verschil is?

Wat is het verschil tussen hard en zacht water?

Hard water is water met teveel calcium en magnesium, terwijl zacht water vrij is van deze mineralen. Zacht water is zachtaardig, met calcium en magnesium verwijderd door wateronthardersystemen. Terwijl het water van de bron naar uw kraan stroomt, kan het onderweg minuscule deeltjes verzamelen. Als deze deeltjes, ook wel hardheidsmineralen genoemd (calcium en magnesium), in grote hoeveelheden aanwezig zijn, wordt het water te hard. Hoe meer van deze mineralen aanwezig zijn, hoe hoger het water zal scoren op de waterhardheidsschaal.

Is hard water slecht voor u?

Het goede nieuws is dat hard water geen kwaad kan wanneer het wordt geconsumeerd, hoewel u mogelijk bijzonder sterke smaken opmerkt, afhankelijk van hoe hard uw water is. Hoewel hard water u waarschijnlijk niet actief schaadt wanneer het wordt gedronken, kan het schade aanrichten aan uw haar, uw huid en uw huis.

Beschadigt uw haar en droog uw huid
Wanneer hard water in contact komt met uw lichaam, kan het natuurlijk voorkomende oliën verwijderen en uw huid en haar bedekken met minerale opbouw. Uw haar kan stijf, droog en slap worden. Huidaandoeningen kunnen verergeren bij direct en voortdurend contact met de mineralen in hard water.

Schade aan leidingen en apparaten
Ophoping van sediment kan leiden tot kostbare en tijdrovende reparaties. Wanneer hard water in contact komt met leidingen en apparaten, kunnen de mineralen verstoppingen of storingen veroorzaken, waardoor leidingen en kleppen kapot gaan. Uw vaatwasser, wasmachine en andere waterafhankelijke apparaten kunnen door hard water een kortere levensduur hebben. Mineralen in hard water zijn hard en bezinksel kan dus voor problemen zorgen.

Slecht voor het milieu en uw portemonnee
U moet vaker schoonmaken en daardoor meer schoonmaakmiddelen, wasmiddel en wasverzachter kopen. Ook moet u sneller uw apparatuur vervangen. Dit kost u natuurlijk meer geld en is ook niet goed voor het milieu.

Hoe kunt u zien dat u hard water heeft?

Hard water laat vlekken en resten achter. Als hard water op oppervlakken terechtkomt, zoals kranen en douchewanden, laat het verdampende water schilferende sedimentophoping achter. U kunt het bijvoorbeeld ook zien op uw gewassen bestek en borden. Meestal ziet het eruit als een witte filmlaag, strepen of vlekken. Het residu achtergelaten door hard water is niet alleen lelijk, het kost u ook meer schoonmaaktijd.

Wat kunt u aan hard water doen?

De oplossing is zacht water. Een waterontharder zorgt ervoor dat uw water in huis zacht wordt. Doordat mineralen uit hard water worden verwijderd bij binnenkomst in uw huis, gaan uw leidingen en apparaten langer mee. Sedimentdeeltjes worden verwijderd voordat ze ooit in contact komen met uw vaatwasser, wasmachine en andere apparatuur, waardoor ze vrij blijven van ophoping en langer en beter blijven werken.

Verhoogt de effectiviteit van zeep
Mineralen in hard water verminderen de effectiviteit van zeep waardoor er meer zeep of shampoo nodig is. Daarom is het moeilijk om goed schuim op te bouwen onder de douche of bij het wassen van uw handen, en daarom koopt u vaker zeep of wasmiddelen. Een waterontharder systeem zorgt ervoor dat uw zeep zijn werk doet en vermindert tegelijkertijd de vlekken en de behoefte aan extra reiniging.

Bestrijdt droogheid
Wanneer het weer kouder wordt of wanneer er over het algemeen minder vochtigheid aanwezig is, kan zacht water droge en ongemakkelijke huidaandoeningen helpen verminderen. Aangezien zeep effectiever is met zacht water, kunnen shampoo en body wash beter hun werk doen. U heeft geen last van de opeenhoping van hard water dat achterblijft.

Dus samengevat, waterontharders lossen de moeilijkheden op die hard water in uw huis met zich meebrengen, creëren een gezondere omgeving voor uw lichaam en besparen u tijd en geld.

Wilt u een offerte aanvragen of heeft u vragen?